Zabetónuje prezident monopol na online automaty?

Zabetónuje prezident monopol na online automaty?

2019-01-02 14:37:23 - Jozef "Dice"

Parlamentom schválená novela zákona o hazardných hrách s platnosťou od roku 2019 riešila najmä prísnejšie pravidlá pre prevádzkovateľov herní s automatmi a kasín. Popri zvyšovaní minimálneho počtu výherných automatov v jednej herni zavádza aj register vylúčených osôb. Tieto osoby sa nemôžu zúčastňovať hazardnej hry a je na prevádzkovateľoch, aby ich vstupu do prevádzok herní a kasín zabránili. Snahou bolo znížiť počet patologických hráčov a eliminovať nepriaznivý dopad hazardu na ohrozené skupiny obyvateľstva.

Prezident zákon vetoval a navrhol poslancom, aby ho po opätovnom prerokovaní neschválili ako celok. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že v ňom našiel drobné chyby. Podľa Kisku je zásadným problémom to, že v registri vylúčených osôb nie sú uvedené všetky ohrozené skupiny. Chýbajú tam napríklad fyzické osoby, ktoré prešli osobným bankrotom.

Majú byť však tieto drobné nedostatky dôvodom na neschválenie zákona ako celku ?

Viaceré licencie na online kasínové hry

Hoci sa Ministerstvo financií doteraz tvárilo, že úspešne blokuje prístup na stránky zahraničných online kasín, povedzme si otvorene, že nie celkom úspešne. Kto chcel, cestu si našiel. Táto novela mala riešiť aj túto oblasť, ktorá na zmenu čaká už dlhé roky. Ide o online hracie automaty v TIPOSe, teda jeho monopol národnej lotériovej spoločnosti na kasínové hry cez internet. Po vzore vyspelých európskych krajín, by ministerstvo udeľovalo prevádzkovateľom licencie aj na tento typ online hazardných hier. Štát by okrem vyšších príjmov do štátnej kasy získal aj lepšiu kontrolu nad prevádzkovateľmi a v konečnom dôsledku by na širšej ponuke profitovali hráči.

V tejto časti prezidentovi vadilo napríklad overovaniu totožnosti prostredníctvom občianskeho preukazu: „Malo by sa zvážiť, či neexistuje lepší spôsob preukazovania oprávnenosti hrať hazardné hry, ktorý by nepredstavoval riziko pre ochranu citlivých a zneužiteľných osobných údajov.“ Tento spôsob identifikácie je však v zahraničí bežne využívaný.

Monopol verzus liberalizácia online kasín, kto nakoniec vyhrá?

Aj napriek nedostatkom, ktoré vadili nášmu prezidentovi, sa z nášho pohľadu jedná o zmeny v prospech hráča. Budú tieto nedostatky dôvodom za zamietnutie novely ako celku? Alebo sa do nej ešte zapracujú ďalšie zmeny? Uvidíme čo nám najbližšie týždne prinesú.

Aktualizované: Parlament schválil novelu zákona o hazardných hrách

Napriek nesúhlasu prezidenta, parlament prelomil veto a schválil novelu v pôvodnom znení. Čo to znamená pre online hazard? Online kasína na Slovensku budú! Pre hráčov to znamená širšiu ponuku hier a možnosť výberu kde budú hrať. Aké kasína na Slovensko prídu? Určite ako prvé požiadajú o licenciu a spustia kasínové hry lokálne spoločnosti. Myslíme si, že spustí Fortuna, SYNOTtip, Nike, Tipsport, Doxxbet i DoubleStar. Či budú mať záujem o náš maličký trh aj zahraničné nadnárodné spoločnosti si zatiaľ netrúfame odhadnúť. No už spomínaná ponuka prinesie hráčom určite oveľa viac zábavy. Hrajte s rozumom, hrajte zodpovedne!

Vyskúšajte obľúbené hry zadarmo
After Dark Výherný automat e-gaming Hraj
Bonus Joker 2 Výherný automat Apollo Games Hraj
Book of Ra Deluxe Výherný automat Novomatic Hraj